De Adviesraad Sociaal Domein Leeuwarden bestaat uit maximaal 15 leden. De leden zijn benoemd voor een periode van 4 jaar (met de mogelijkheid tot één verlenging van 4 jaar). Bij tussentijdse vacatures wordt dit bekend gemaakt via deze website en de gemeentelijke kanalen.
Cees Vos (Voorzitter) – Themagroep Jeugd
Na een jarenlange ervaring in het openbaar bestuur (gemeente, provincie) voel ik mij sterk betrokken bij het samen-leven van mensen. Dat gaat niet zonder slag of stoot, vooral in deze tijd waar cijfers haast belangrijker lijken dan het uitvoeren hiervan. En dan is het vanzelfsprekend dat we ons focussen op de jeugd in al die verschillende omstandigheden. Of het nu in Stiens of Leeuwarden is. Je kunt het beschikbare geld maar één keer uitgeven.
Machiel Talsma (Secretaris) – Themagroep Zorg & Welzijn
Sinds 1994 wonen wij in het mooie dorp Stiens dat sinds een paar jaar bij de grote buurgemeente Leeuwarden is aangesloten. Opgeleid als ziekenverzorgende en verpleegkundige en vele jaren werkzaam geweest in de (ouderen)zorg als Verpleegkundig Manager. Extra opleidingen gevolgd in hoe veranderingen te realiseren. Veel ervaring opgedaan in het realiseren van veranderingen in de zorg waaronder het realiseren van nieuwe kleinschalige woonvormen voor dementerenden in wijken en dorpen en samenwerkingsvormen met wijkverenigingen en kerken-vrijwilligersorganisaties. Daarnaast ben ik meerdere jaren (vrijwillig) bestuurslid van Stichting Welzijn Middelsee in Stiens geweest. Nu met pensioen, nog actief als (interim) bestuurder in de Maatschappelijke Opvang en toezichthouder bij kleinere organisaties in de zorg en mantelzorger.
Mijn motivatie om lid te worden van de Adviesraad Sociaal Domein Leeuwarden is omdat ik graag een bijdrage wil leveren door mee te denken en te adviseren over de toekomstige inrichting van het sociale domein. We krijgen te maken met geweldige opgaven- uitdagingen door de vergrijzing en ontgroening die om onorthodoxe oplossingen vragen in en buiten het sociale domein. Mijn aandacht gaat hierbij vooral uit naar onze kwetsbare medemens.
Esmeralda de Jong (Penningmeester) – Themagroep Participatie/Werk & Inkomen
Een samenleving waarin iedereen erbij hoort en mee kan doen, dat is voor mij de drijfveer om lid te zijn van de ASD. Met ruim 10 jaar ervaring in de corporate wereld en mijn achtergrond als gedragskundige weet ik hoe ingewikkeld het is om de leefwereld van de mens met de systeemwereld(en) te verbinden. Vooral wanneer het even niet goed gaat. Terwijl die verbinding in mijn ogen juist dé sleutel is naar echte ‘mienskip’. Als lid van de ASD zet ik me graag in voor het leggen en behouden van deze verbinding. Binnen de ASD houd ik me met name bezig met het thema Participatie, Werk en Inkomen. Ik ben ervan overtuigd dat we door werk en/of vrijwilligerswerk in staat worden gesteld ons te verbinden met anderen, wat maakt dat je onderdeel van de maatschappij wordt en blijft. Allinnich liket flugger, mar tegearre komst fierder!
Jan Liezenga – Themagroep Participatie/Werk & Inkomen
Geboren Leeuwarder gepensioneerd projectcoördinator in het bedrijfsleven. Ik voel me zeer betrokken bij een maatschappij waarin iedereen naar vermogen kan mee doen en voldoende inkomen heeft om goed te kunnen leven.
Aletta Hoekstra-Andringa – Themagroep Jeugd
Vanuit mijn achtergrond als beleidsadviseur HR in het onderwijs en diverse HR/Directiefuncties in productieorganisaties is mijn drijfveer altijd de menselijke maat. Daarnaast heeft het groot brengen van 2 ‘bonus’-kinderen en 4 inmiddels studerende zoons en wat er in hun omgeving plaatsvond me bewust gemaakt van de kwetsbaarheid van de nieuwe generatie. Naar mijn ervaring wordt de kloof tussen de jeugd die van huis uit volop ondersteuning krijgt en de groep die er grotendeels alleen voor staat en/of kwetsbaar is steeds groter en ik hoop vanuit de themagroep jeugd bij te kunnen dragen aan verbeteringen binnen deze problematiek.
Verder woon ik al meer dan 30 jaar in Grou en zie ik het als mijn taak om binnen de Adviesgroep ook het belang van de omliggende dorpen binnen de Gemeente Leeuwarden duidelijk te vertegenwoordigen.
Martin Schram – Themagroep Participatie/Werk & Inkomen
Geboren in Huizen, maar nu al 18 jaar woonachtig in Leeuwarden. Werkzaam geweest als beleidsadviseur, onderzoeker, maar vooral als manager zorg in diverse ziekenhuizen. Ik wil via de adviesraad sociaal domein vanuit clientperspectief het gemeentelijk beleid op dit terrein kritisch volgen op de effecten voor kwetsbare groepen uit de samenleving.
Richard Wortel – Themagroep Jeugd
Als geboren en getogen Leeuwarder voel ik een onomkeerbare verbondenheid met onze mooie stad. Een stad met fantastische mensen die het beste verdienen. Sinds 1995 ben ik begeleider van jongeren. Jongeren die veel hebben meegemaakt en hulp kunnen gebruiken om hun zaken op de rit te krijgen.
Bij de ASD heb ik mij in het bijzonder verbonden aan de werkgroep jeugd. Voor veel issues is echter ‘ontschotting’ nodig. De ASD zet zich in om de verbinding te creëren tussen de gemeente en haar burgers; op weg naar die ontschotting. Naar elkaar luisteren en daar ons voordeel mee doen. Hier wil ik graag mijn bijdrage aan leveren.
Froukje Meerding – Themagroep Zorg
Mijn motivatie om lid te worden van de adviesraad sociaal domein Leeuwarden is dat ik als inwoner van Leeuwarden graag mee denk en adviseer op een gebied wat mij raakt en waar ik specialist in ben. Hiermee wil ik graag bereiken dat zo veel mogelijk juiste beslissingen worden gemaakt. Dit ten gunste van andere bewoners van Leeuwarden die hulpbehoevend en afhankelijk zijn. Het geeft mij voldoening op deze wijze een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij.
Catrien Flisijn Themagroep Zorg en Welzijn
Als geboren en getogen Leeuwarder voel ik mij erg verbonden met onze mooie stad en haar inwoners. Ruim 40 jaar heb ik in verschillende functies in de lichamelijk en verstandelijk gehandicaptenzorg en in de kinderopvang gewerkt. Door de jaren heen heb ik vele facetten en veranderingen in het sociaal domein meegemaakt. Door mijn kennis en ervaring denk ik een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de ASD. Mijn motto is altijd blijven zoeken naar kansen en mogelijkheden.
Karin Brouwer – Themagroep Zorg & Welzijn
Vanuit mijn functie als secretaris van de ouderenbond ANBO-PCOB ben ik lid geworden van de ASD. Er wordt veel gepraat over ouderen, het aantal ouderen neemt toe. Gelukkig is er ook steeds meer aandacht voor de onmisbaarheid van de inzet van ouderen in onze maatschappij. De ASD biedt de mogelijkheid om ook ‘medezeggenschap’ voor ouderen bij beleidsvorming te realiseren. En eigenlijk ben ik, gezien mijn leeftijd (bouwjaar 1956), ook persoonlijk betrokken bij dit thema en me aan het ontwikkelen als ‘ervaringsdeskundige’.
In mijn werkzaam leven heb ik, als milieukundige, mij vooral bezig gehouden met het opzetten van leerlijnen duurzame ontwikkeling. Ontwikkelingen waarbij de balans tussen mensen, omgeving en welzijn centraal staat. Nu dus vooral gericht op welzijn van en voor de mens.
Onno Douma – Themagroep Zorg & Welzijn
Een groot deel van mijn leven woon en werk ik in Leeuwarden. Opgegroeid in deze stad en na enkele jaren woonachtig en werkzaam
in andere provincies weer teruggekeerd. Vele jaren heb ik in verschillende zorgsectoren ervaringen mogen opdoen als hulpverlener maar ook als ontvanger van hulp. Beiden kanten van de medaille geven me inzicht hoe de zorg is ingericht en waar mogelijk anders kan worden verstrekt zodat het menselijk belang van de juiste zorg en het welzijn zoveel mogelijk voorop staat. Door met elkaar als leden van deze raad het beleid van de gemeente te volgen en uitwerking hiervan met de inwoners te bespreken en waar nodig en mogelijk te veranderen hoop ik dat de mens centraal blijft of komt te staan.
Baukje Dalstra – Themagroep Participatie/Werk & Inkomen
Al meer dan 30 jaar woon ik in Leeuwarden. Bij diverse gemeenten heb ik in de uitvoering gewerkt. Ik ben begonnen als uitzendkracht bij de Sociale Dienst aan het Zuidvliet te Leeuwarden. Mijn directeur was toen de heer Jan de Boer. Wellicht bij oud Liwwadders bekend, aangezien hij regelmatig zijn visie over thema’s als armoede, ecologie en economie gaf. Het was een plezier om onder hem te werken.
Vanuit mijn maatschappelijke betrokkenheid en mijn werkzame leven binnen het Sociale Domein en thans Vluchtelingenwerk Nederland wil ik via de adviesraad het gemeentelijke beleid volgen en een persoonlijke bijdrage leveren. Belangrijke toets criteria voor mijn zijn: is de burger voldoende gehoord en geïnformeerd en wat betekent een bepaalde beleidswijziging voor hem of haar.
Astrid de Vries – Hiemstra – Themagroep Jeugd
Mijn naam is Astrid de Vries-Hiemstra en ik ben geboren en getogen in Leeuwarden. Van jongs af aan heb ik medezeggenschap als belangrijk middel geleerd in te zetten om mee te denken en te praten over maatschappelijke thema’s. Toen ik de Adviesraad ontdekte vond ik voor mijzelf een vorm die past bij mijn ervaring, kennis en passie. Ik mag al 30 jaar werken met gezinnen en kinderen en door deze ervaring praat en denk ik graag mee over beleid wat het gewone leven ondersteunt en het bijzondere aanvult. Kortom, een mooie functie om te bekleden binnen onze prachtige stad!
Geeske Faber – Themagroep Jeugd
Vanaf mijn 16e woon ik in Leeuwarden en vanaf dan is Leeuwarden “mien mooie stadsje”. Ik ben werkzaam geweest in het opbouwwerk en als manager in de kinderopvang. Wat mij aantrekt in de adviesraad is dat het over alles gaat wat je als mens in je leven raakt, namelijk: werk en inkomen, jeugdbeleid, wonen, zorg en welzijn. Ik heb mij verbonden aan de werkgroep Jeugd. Graag draag ik preventief bij aan de ontwikkeling van jongeren. Belangrijk vind ik het dat de Gemeente luistert naar wat mensen (jongeren) willen en kunnen. Ik ben ervan overtuigd dat met name uitvoering van gemeentelijke afspraken beter gaat door de inbreng en ervaring van de inwoners. Daarnaast oog hebben voor wie kwetsbaar is. Fijn in de adviesraad is dat we allemaal een andere achtergrond en ervaring hebben en daardoor ook breed naar de advisering kunnen kijken.